Adina II

”Adina II” – skrov nr 36 tillverkad år 1978, inköpt av Andrzej Idzikowski 2010.

Hemmahamn Gustavsvik, Saltsjö-Boo.

Det är nu 2;a säsången med Adina II och vi känner att Husky Dane är helt rätt för oss!
Vi har tidigare haft ett flertal snipor och senast innan Adina hade vi en Finnsailer 29 motorseglare.
Eftersom vi inte seglade så mycket och hunden blev större slog vi till och bytte våren 2010.
Mycket på Adina är orginal sen -78, motorn en Ford 2712 gör den ska och har tagit oss bla ner till Harstena tor utan knussel, hyffsat tät och markerar endast lite revir. drar knappt litern/distans, men då brukar vi inte ligga på mer än 15-1700 varv.
Första hösten på land började med en rivstart, alla bottenventiler, slangar och slangklämmor byttes ( det mesta orginal sen -78..) Nya söt och saltvattenpumpar Ny el toa, hålltank däckstömning, tömmningspump och dito slangar, många rivsår blev det!
Vinterns och vårens stora jobb blev bytet av däcksluckan i akterkabinen…
Det jag fruktat och hoppats slippa var de omfattande fuktskadorna i taket, vilket jag tror att många måste haft eller har med tanke på den dåliga konstruktionen på infästningen av akterpulpitarna och luckan, träskuv ner i sandwichen.
Jag fick såga bort stora delar av taket inifrån, ta bort allt ruttet trä och sedan ställa in ömsom avfuktare och värmare under ett par månader.
Sedan byggde vi upp allt igen, men denna gången valde jag att inte plasta in det nya trät, utom kanterna som jag lämnade och spacklade upp med polyester spackel för att få ett stummt underlag för bultarna.
Sedan läktades och isolerades taket med armaflex och kläddes slutligen med fabrikslackad furupanel.
Väggarna isolerades även dom och kläddes med teakskivor.
Allt sånt här jobb växer som ni säkert har märkt så när man väl sätter igång är det ju bara att köra, riva lite till, ansluta här, fräsa in spottar där , ja ni vet vad jag menar.
Det blev faktiskt ett par egen konstruerade dävertar också innan sjösättning!
Till denna vinters planer hör att få till en vettig ankarspels lösning, troligen kommer vi att plasta igen de aktre fönstren som jag tycker är ett orosmoment för både dävertar och ankarspel, så om någon har några bra erfarenheter kring detta så tas de tacksamt emot!
// Andrzej

5 thoughts on “Adina II

 1. Hej Andrzej!
  Vår Husky köpte vi i Slowenien och tog hem till Kungsbacka till julen 2010. Årsmodell 1978 med namn ”Daisy”. Följande är hittills gjort:

  Skrovisolering med ytmatta i akter o förlig del.
  Målning av alla tak i båten och väggar i salongen.
  Nytt pentry
  Nytt i toan med septitank, vattensystem mm.
  Bortkopplinga av original VV-beredare o installation av ny .
  Isolering av motorutrymmet med matta o hålad Al-plåt.
  Och mycket annat.

  Till din fråga : Varför inte montera okrossbar Makrolon-skivor utanpå fönstren i aktern. Ljus kan man inte får tillräckligt av och att plasta igen är ett jättejobb.
  Hälsningar
  Lennart Lundin 0709 640473

  • Hej Andrzej! Efter att kollat och mätt och ombestämt mig en halv vinter så blev det ett bandankarspel som har fungerat utmärkt i 10 år. Det tar lite plats inombords och stör inte mycket på utsidan. Skickar gärna bilder. //Kent

   • Hej
    Är en nybliven ägare av en HD och tänkte montera ankarespel. Är mest förtjust i bandspel och läste att du installerat det. Har du några bilder att skicka på din montering?

 2. Hej Lennart,
  Mitt problem med akterspegeln är att det svikter betänkligt ovanför de aktre rutorna sedan jag monterade dävertarna, så denna sommar har jag för stärkt med 6 mm RF plåt ovanför rutorna, men det känns inte som den snyggaste lösningen precis.
  Eftersom vi mest använder den aktre hytten att sova i så kommer nog sidorutorna och tackluckan i rökfärgad makrorlon att ge tillräckligt med ljus.
  Om jag ska få till det med ett ankarspel utvändigt så har jag ännu inte sett någon variant som inte kommer att täcka fönstret, om inte annat så med ankarboxen.
  Den varianten som Moby Dick har ser riktigt bra ut men då har dom den låga integrerade badbrygga som ser ut att ge c;a 20 cm extra montage höjd.
  Eventuellt kan det bli ett bandankarspel med en högt monterad brytrulle eller liknande. // Andrzej

Kommentera