Moby Dick

Historik för Moby Dick Husky Dane 85 Nr 27

Moby Dick

Byggd på Baess Mon Boats Stege DK 1977 där den sedan under något år blev kvar.

Köpt 1979 av Herr Borggräfe från Wyk auf Föhr, som använde den som flytande sommarstuga bland de Ostfrisiska öarna under åren 1979-2005.

Av kvarlämnade papper och välförsedd reservdelssats framgår att herr Borggräfe var en pedantisk och förutseeende person.

Köptes av en familj Pettersson på Tjörn 2005? som genomförde en del större förbättringar. Bl.a försågs båten med ny badbrygga och elektriskt ankarspel. Badbryggan anskaffades från det danska varvet (fanns som tillval för nya båtar som då blev Husky Dane 900) och den utgör en integrerad del båten och är en förlängning av båtens vattenlinje med ca 70 cm.

Köptes 2009, av mig Sven-Olof Carlberg, som mitt pensionärsprojekt, med avsikt att se till att denna klassiska båt återfår sin forna glans.. Jag är inte i mål ännu, men en del större arbeten har dock genomförts:

 • De undermånliga dieseltankarna i svartplåt är nu utbytta mot Vetus plasttankar 2*137L och båten har fått helt ny bränsleförsörjning
 • Akterruff och styrhytt har genomgående renoverats och akterhyttens förfärliga luddiga väggmatta är utbytt och styrhytten har fått en förändrad dinett med dubbla kylskåp. Därtill har alla tak och väggytor fräschats upp. Husky Dane är ju ett gediget bygge med ganska tjockt teakfanér som tål en hel del renoveringsarbete.
 • Utökad batteribank och dubbla solceller tot.150W (en på förruffens tak och en på flybridgens pulpit)
 • Ny och förbättrad navigations- och kommunikationsutrustning

Hemmahamnen är numera Vadstena i en historik Slottsmiljö och arbetet med Boby Dick fortskrider…

Olle

2 thoughts on “Moby Dick

 1. Hej Olle,
  Jag håller på att planera för ytterliggar ett av vinterns arbete och söker bla efter ett gångjärns beslag för mantågs räcke lika det ni har på Moby dick.
  Vet du eller någon annan på forumet var det kommer och ev kan köpas ifrån?
  mvh Andrzej Idzikowski// Adina 070-149 0302

 2. Hej Andrezej!
  Jag har tyvärr ingen aning om var man kan få tag i dom relingsbeslag som jag tror satt originalmonterade på Moby Dick. Förvisso både snygga och osedvanligt gedigna grejor i gjuten och anodiserad aluminium, verkar nästa vara proffskvalitet för yrkessjöfart
  HaDe
  Olle; Moby Dick

Kommentera